Mavo, havo en vwo
Op het Edith Stein College verzorgen we onderwijs voor iedereen die vwo, havo of mavo aankan. We houden rekening met verschillen. We geven geen lessen in grote domeinen of op pleinen, maar in lokalen waar steeds 1 leraar lesgeeft. De leraar is degene die ervoor zorgt dat het onderwijs goed is, hij is de centrale persoon in de school. Leerlingen mogen veel van onze leraren verwachten, want zij verwachten ook veel van de leerling. Leerlingen zorgen er dus voor dat ze altijd goed contact hebben met elke leraar. Hij of zij kan je verder helpen, hem of haar kun je vragen stellen.
Extra aandacht Nederlandse Taal
Voor elke leerling is er extra aandacht voor Nederlandse taal. Alle leerlingen kunnen dat goed gebruiken, want de taal uit de schoolboeken is moeilijk. En dat is toch ook de taal die in de examens gebruikt wordt. Je krijgt die extra taalaandacht soms bijna ongemerkt tijdens de lessen als de moeilijke begrippen uit een vak worden behandeld. Maar natuurlijk is er ook onder de lessen Nederlands veel aandacht voor moeilijke woorden, voor het oefenen met teksten, voor lezen en zin krijgen in lezen, etc. In de loop van het schooljaar merken de leerlingen steeds duidelijker dat er systematisch aan de verbetering van hun taal gewerkt wordt, in alle vakken!
Huiswerk
Voor bijna alle lessen krijg je huiswerk. Het is heel belangrijk dat je dat goed maakt en leert. Het is ook belangrijk dat je dat precies doet zoals de leraar zegt. We leren je op school hoe je het beste je huiswerk kunt maken en leren.
Kansen bieden
We proberen je zoveel mogelijk kansen te geven om het allerbeste eruit te halen. Vaak bereiken we dat door te laten stapelen: eerst mavo, dan havo; eerst havo dan vwo.
Leerplein
Op elke afdeling is een leerplein. Op het leerplein zit een leerpleinondersteuner. Die houdt toezicht, en helpt leerlingen met hun vragen over schoolwerk. De leerpleinen hebben een verdeling in werkvorm:
Leerplein 1 - Algemeen
Leerplein 2 - Rustig samenwerken
Leerplein 3 - In stilte werken
Vier afdelingen
Edith Stein College bestaat uit vier afdelingen:
1. ISK
Internationale Schakelklas (ISK)
Als je nieuw in Nederland bent kun je eerst naar de Internationale Schakelklas (ISK). Daar leer je genoeg van de taal en de cultuur om daarna in het Voortgezet Onderwijs verder te kunnen. Meestal ben je daar na een jaar klaar voor. Soms is het goed als je nog een extra jaar in de ISK blijft.
Voor de meer getalenteerde leerlingen is er de mogelijkheid om na de ISK versneld, in 1 jaar, het programma van de tweede en de derde klas te doen en daarna door te stromen naar klas 4 havo of 4 vwo. Uiteraard is dat programma alleen geschikt voor de leerlingen die gemakkelijk leren en laten zien dat heel graag te willen.
Naast de belangrijke rol die mentoren vervullen, zijn er nog een aantal personen die een rol op de afdeling hebben:
- Afdelingsleider: dhr. T. van Eijk;
- Afdelingscoördinator: mw. E. Vervoorn;
- Verzuimcoördinatoren: dhr. J. Luiten en dhr. H. van Steijn;
- Decaan ISK: dhr. M. Mulders
Kopklas
In onze school is ook een kopklas. De kopklas is een laatste jaar basisonderwijs, speciaal ingericht om leerlingen nog beter voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. Leerlingen uit groep 7 of groep 8 kunnen zich aanmelden. Getalenteerde leerlingen die voldoende capaciteiten, motivatie en inzet hebben om havo of vwo te halen, maar door taalachterstand nog niet aan dat niveau komen. Het Kopklasjaar moet deze leerlingen sterk maken om het havo of vwo, met al zijn abstracties en schooltaal, te kunnen volgen. De kopklas is gehuisvest in het voortgezet onderwijs omdat de leerlingen daar wat betreft hun ontwikkeling het beste passen.
2. Onderbouw
Ons tweejarige brugjaar is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van onze leerlingen waarbij “onderwijs op maat” toonaangevend is.
Dakpanklassen
De leerling begint in de tweejarige brugklas op het niveau dat het best bij hem/haar past. We plaatsen de leerling op grond van de informatie van de basisschool. Elke leerling stroomt na deze twee jaar door naar de best passende plek te weten 3 mavo, 3 havo of 3 vwo. Deze rust nemen we bewust! Zo bieden we veiligheid en ruimte. Hierdoor kunnen leerlingen wennen aan de nieuwe indrukwekkende levensfase vol ontdekkingen en prikkels en leren ze hoe ze moeten leren. Ze ontwikkelen zich naar het hoogst haalbare niveau. In de onderbouw op het Edith Stein werken we zoveel mogelijk met dakpanklassen. In een dakpanklas wordt onderwijs aangeboden op twee verschillende niveaus.
Flexibel aansluiten op niveau van leerling
Mocht blijken dat het niveau van de klas veel te gemakkelijk is of juist veel te moeilijk, kunnen we de leerling (in sommige situaties) in een andere klas plaatsen die beter bij de mogelijkheden aansluit. In de loop van dat eerste en tweede jaar houden we met elkaar de resultaten goed in de gaten. Jijzelf als eerste, je ouders en natuurlijk de mentor en de leraren. Aan het eind van het schooljaar ga je door met het tweede jaar. In principe gaat iedereen door naar het tweede brugjaar. Tenzij de resultaten niet goed genoeg voor de mavo-TL zijn.
BEN-klassen (Brugklas Extra Nederlands)
Dit is een speciale brugklas voor leerlingen die pas enkele jaren in Nederland zijn. In deze klas krijgen de leerlingen dezelfde vakken als in een gewone brugklas en op hetzelfde niveau. Zij krijgen daarnaast extra uren Nederlands en elke vakdocent besteedt bijzondere aandacht aan de taalaspecten van het vak. Door de intensieve begeleiding zijn veel leerlingen in staat na dit jaar de lessen van de tweede klas zelfstandig te volgen.
Naast de belangrijke rol die mentoren vervullen, zijn er nog een aantal personen die een rol op de afdeling hebben:
- Afdelingsleider: dhr. S. Strik;
- Afdelingscoördinator: mw. K. van Herk;
- Decaan mavo: dhr. J. van der Laan
3. MAVO
De MAVO-afdeling bestaat uit de derde klassen en de vierde klassen van de mavo. De 3 en 4 mavoleerlingen zitten al in hun examenjaren.
ALGEMEEN
Het mavo-schoolexamen begint al in de derde klas. Het programma en de regels die hierbij gelden staan in het PTA-programma. Dit kunt u terugvinden in de online schoolgids. In het derde leerjaar maken de leerlingen een aantal handelingsopdrachten voor het PTA (het examenprogramma). In het vierde leerjaar worden alle SE's (schoolexamens) afgesloten. Deze SE's zijn vaak theoretisch, maar soms zijn het praktische opdrachten, presentaties of groepsopdrachten.
NAAR HET MBO
Met een mavo-diploma stroomt de leerling door naar het hoogste niveau van het mbo (niveau 3 of 4). Tijdens het keuzetraject onder leiding van mentor en decaan gaan de leerlingen voorbereid naar de Haagse beroepenbeurs. Hier maken zij kennis met mbo-opleidingen en beroepen. Tijdens LOB-lessen worden er voorlichtingen gegeven door opleidingen en komen er oud-leerlingen vertellen over hun studie-ervaringen.
Er kunnen ook coaches worden ingezet voor begeleiding naar de meest passende opleiding. Ook komen voorlichters van mbo-opleidingen naar school voor voorlichting.
Doorstromen naar havo
Als een leerling wil doorstromen naar de havo starten we in de tweede helft van de vierde klas een overstapprogramma:
- Om leerlingen kansrijker te maken bij de pittige overstap naar de havo.
- We geven extra aandacht aan vaardigheden die nodig zijn om succesvol te kunnen zijn op de havo, bijvoorbeeld: plannen en zelfstandig werken.
- Deze leerlingen gaan ook bij bepaalde vakken proefstuderen in onze eigen 4 havoklassen.
- Er wordt extra aandacht besteed aan Nederlands, Engels en Wiskunde, omdat er anders een kennisachterstand is.
Naast de belangrijke rol die mentoren vervullen, zijn er nog een aantal personen die een rol op de afdeling hebben:
- Afdelingsleider: dhr. A. Baerveldt;
- Leerlingcoördinator en decaan: dhr. J. van der Laan;
- Verzuimcoördinator: mw. S. Nandoe.
4. HAVO
In de bovenbouw havo en vwo bereiden wij onze leerlingen voor op een succesvolle voortzetting van hun studieloopbaan in het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten). Dit doen wij in de eerste plaats door hen de optimale randvoorwaarden te bieden om hun diploma te halen: het bieden van hoogwaardig onderwijs in een begripvolle, vriendelijke en veilige schoolomgeving.
Havo
De havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt 5 jaar en bereidt leerlingen voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Deze afdeling bouwt voort op wat in leerjaar 1 en 2 in de dakpanklassen is geleerd aan kennis en vaardigheden. Het onderwijs in de havo richt zich op de havoleerling die over het algemeen goed in staat is om te leren, maar daarbij ook graag praktisch te werk gaat. Het onderwijs in de derde klas is een voorbereiding op de tweede fase (de vierde en vijfde klas) en is daarom gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en het verwerven van een actief leervermogen. Ook leren de leerlingen meer over wie ze zijn of willen worden, wat ze goed kunnen, graag doen en willen gaan doen na de havo. Dit is nodig om goede keuzes te maken. De eerste keuze is de profielkeuze in leerjaar 3. In leerjaar 5 kiezen de leerlingen voor een opleiding of andere invulling na de havo. Leerjaar 5 wordt afgesloten met schoolexamens en het Centraal Examen, waarna hopelijk het havodiploma in ontvangst mag worden genomen.
Het leren op de havo over vakinhoud, jezelf en jezelf in relatie tot de ander en de omgeving doe je niet alleen. Samen met klasgenoten, docenten, mentoren, leerlingcoördinator, decaan en alle medewerkers op het Edith Stein College wordt ervoor gezorgd dat je kunt leren, zo dat je na 5 jaar kunt zeggen: Mooi, ik heb het waargemaakt.
Naast de belangrijke rol die mentoren vervullen, zijn er nog een aantal personen die een rol op de afdeling hebben:
- Afdelingsleider HAVO: mw. M. Hage;
- Leerlingcoördinator HAVO: mw. S. Passchier;
- Decaan HAVO: mw. J. Westendorp;
5. VWO
VWO
Het vwo is een zesjarige opleiding als voorbereiding op de universiteit. Leerlingen die in een vwo-klas komen, weten vaak al goed wat ze willen en willen graag zelfstandig zijn. Ook willen zij meer weten over hoe de wereld in elkaar zit en wat voor rol zij in de wereld kunnen spelen. Leerlingen op ons vwo zijn nieuwsgierig en staan open voor nieuwe ervaringen en nieuwe informatie. Buiten je comfortzone stappen en initiatief nemen kan onwijs spannend zijn, maar daar willen we de leerlingen natuurlijk bij helpen. Je hoeft het als leerling zeker niet alleen te doen! Onderzoeken is een belangrijk onderdeel van het vwo en dat oefenen we dan ook op een heleboel verschillende manieren: excursies, experimenten en nieuwe, leuke, spannende ervaringen. Ook helpen we je onderzoeken wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Zo bereiden we je goed voor op de universiteit, zodat je uiteindelijk vol zelfvertrouwen onze school verlaat, klaar voor alle nieuwe ervaringen op het vervolgonderwijs.
Naast de belangrijke rol die mentoren vervullen, zijn er nog een aantal personen die een rol op de afdeling hebben:
- Afdelingsleider VWO: mw. I. Daalhof
- Leerlingcoördinator VWO: mw. S. van den Berg;
- Decaan VWO: mw. D. Meesman
Doorstroommogelijkheden
Edith Stein is een school waar van leerlingen verwacht wordt dat ze het allerbeste uit zichzelf halen. Dat betekent dat er veel doorstroommogelijkheden zijn. Vaak is het zelfs beter om bijvoorbeeld eerst de mavo te doen en daarna klas 4 en 5 van de havo. Leerlingen kunnen zich door middel van een overstapprogramma optimaal voorbereiden op een soepele doorstroming. Hetzelfde geldt voor leerlingen die na de havo de laatste twee jaar van het vwo willen doen. Aan dit zogenaamde “stapelen” zijn wel voorwaarden verbonden. Die vindt u in de overgangsnormen. In enkele zeer incidentele gevallen is het ook mogelijk om eerder over te stappen naar een hogere onderwijsvorm. Soms is het noodzakelijk om af te stromen naar een lagere onderwijsvorm.
Extra's
Voor leerlingen die tijd hebben voor extra lesstof en ook interesse in meer dan het gewone lesprogramma, zijn er de volgende mogelijkheden.
Sportklas
Leerlingen uit de eerste en tweede klas kunnen zich inschrijven voor de Sportklas. Met deze klas gaan ze op externe locaties kennismaken met sporten die wij op school niet behandelen. Elke week komen sporten als klimmen, schaatsen, skiën, beachvolleybal en boogschieten voorbij. De sportklas is geheel kosteloos en sluit tevens het schooljaar af met een water- of survivalkamp.
Versterkt Talen Onderwijs (VTO) – Engels
Versterkt Talen Onderwijs Engels is een extra taalaanbod voor Engels en speciaal bedoeld voor leerlingen die wat extra’s aankunnen of voor wie Engels de moedertaal is. Leerlingen die zich aanmelden zijn verplicht het complete VTO–programma te volgen. Dit programma houdt in dat – naast speciale lessen – allerlei aanvullende Engelstalige culturele activiteiten georganiseerd worden. Zo zal er minimaal één keer in het gehele traject een reis naar Engeland worden gemaakt met verblijf in gastgezinnen.
Aan het einde van elk jaar wordt het Anglia-examen afgenomen. Veel van onze leerlingen sluiten het VTO af op het hoogste niveau en hebben daarmee wereldwijd toegang tot Engelstalige vervolgopleidingen. Op het rapport wordt handmatig een cijfer voor VTO-Engels toegevoegd. In de klassen waar het VTO-Engels náást het reguliere lesprogramma wordt gegeven, is het VTO-cijfer niet relevant voor de bevordering. In de bespreekmarge zal het echter wel een rol spelen.
Passend Onderwijs
Vanaf 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs in werking getreden. Kernelementen van de wet Passend Onderwijs zijn de zorgplicht, de niet vrijblijvende samenwerking tussen schoolbesturen, de budgetfinanciering en de toetreding van cluster 3 en 4 scholen tot het Samenwerkingsverband (SWV).
Het geheel van maatregelen dat betrekking heeft op de onderwijsondersteuning van zittende en nieuwe leerlingen (aanmelding, inschrijving en toelating) vat de wetgever samen in het juridisch begrip “zorgplicht”. De zorgplicht ligt bij het bevoegd gezag van de school en is van toepassing op leerlingen die extra of diepte ondersteuning nodig hebben en die dus niet zonder meer het onderwijs kunnen doorlopen. Als een school waar de leerling zich aanmeldt geen passende onderwijsplek kan bieden, moet zij ervoor zorgen dat die leerling op een andere school kan worden geplaatst.
Om de zorgplicht waar te maken moeten alle scholen voor regulier en voortgezet speciaal onderwijs met elkaar samenwerken.
Samenwerkingsverband Zuid-Holland West
Het Samenwerkingsverband Zuid-Holland West (SWVZHW) is een organisatie die alle VO-scholen omvat in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Het bureau van het SWVZHW is gevestigd in Den Haag. In dit samenwerkingsverband komen tal van lijnen samen die te maken hebben met zorg in het onderwijs. Het SWVZHW heeft een bestuur dat samengesteld is uit de VO-schoolbesturen in de regio. Onder verantwoordelijkheid van dit bestuur opereert een stuurgroep, die bestaat uit een vertegenwoordiging van de deelnemende scholen.