Wat als je een les niet aanwezig kunt zijn?

Document Aanwezigheidsbeleid 2024 2025 Def

Wat fijn dat je er bent!

Wij hebben met elkaar, leerlingen, ouders en personeel, besproken wat we in onze school van belang vinden, wat voor ons echt waarde heeft. Onze kernwaarden zijn groei, vrijheid, betrokkenheid, integriteit en vertrouwen. Dit betekent het volgende:

  • De ontwikkeling van onze leerlingen: daar draait het om op het Edith Stein College. Bij alle plannen die wij maken, en bij alles wat we doen is de belangrijkste vraag die we ons stellen of onze leerlingen hier sterker van worden. (groei)
  • Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om onze leerlingen wijs in de wereld te laten landen. Een wereld waar op de ene plek zelfstandigheid en assertiviteit van ze verwacht wordt, en op de andere plek van hen gevraagd wordt om onderdeel van het geheel te zijn.
  • Wij geven onze leerlingen vertrouwen en hebben hoge positieve verwachtingen van ze. We stimuleren dat leerlingen durven te oefenen en dus ook fouten durven te maken. Oefening baart kunst, en het gesprek daarover voeren wij graag. Eerlijkheid, oprechtheid en betrouwbaarheid typeren in het algemeen, maar zeker in die gesprekken ons gedrag naar leerlingen, en wij verwachten dit ook van hen. (integriteit en vertrouwen)
  • We zien toe op de grenzen die we stellen binnen de school. Tegelijkertijd kiezen wij er bewust voor om ruimte open te laten om in vrijheid te ontdekken welk gedrag in welke situatie wel en niet gepast is. Door hier - in elke betekenisvolle situatie - het gesprek met elkaar over te voeren, laten wij onze leerlingen oefenen met de mooie en moeilijke kanten van vrijheid. (vrijheid)
  • Het is belangrijk voor ons dat leerlingen zich vrij en veilig voelen om zichzelf te zijn. Omdat we elkaar hiervoor nodig hebben, stimuleren we dan ook dat leerlingen interesse in elkaar tonen, betrokken bij elkaar zijn en de verbinding met elkaar opzoeken. Door elkaar proberen te begrijpen, en elkaar en zichzelf écht ontmoeten. (betrokkenheid)

Het Servicepunt

Het Servicepunt is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders met betrekking tot alles wat met aanwezigheid te maken heeft. Je kunt het Servicepunt vinden bij de administratie.

Contactgegevens Servicepunt:

Personen op school die zich bezighouden met verzuim van leerlingen:

  • Servicepunt
  • Mentor
  • Verzuimcoördinator
  • Leerling(verzuim)coördinator (LC)
  • Afdelingsleider (AL)
  • Leerlingondersteuningsteam (LOT)

Betrokkenheid en 100 uren gemist

Om betrokken te zijn bij school en onderdeel te kunnen zijn van het geheel, is het belangrijk dat leerlingen er zijn. We verwachten dan ook dat leerlingen er alles aan zullen doen om altijd bij de lessen te zijn. De school en alle medewerkers zullen ervoor zorgen dat deze lessen waardevol zijn. Leerlingen hoeven niet alles gelijk te snappen en er is ruimte om fouten te maken, maar aanwezig zijn is van belang. Als leerlingen veel verzuimen, heeft dat effect op hun groei en daarmee hun resultaten. We stellen daarom ook dat je niet automatisch bevorderbaar bent, wanneer je meer dan 100 lesuren hebt gemist, dit is ongeveer 10% van alle lessen van een schooljaar.

Beschikbaarheid 

Elke dag is de leerling tot 17.00 uur beschikbaar voor lessen of andere activiteiten op school. We gaan ervanuit dat de leerlingen geen andere (werk)afspraken inplannen tijdens die momenten.

Aanwezigheid activiteiten

Als onderdeel van het onderwijsprogramma worden er in het kader van wereldgericht onderwijs veel verschillende excursies en activiteiten gepland. We verwachten dat alle leerlingen bij die activiteiten aanwezig zullen zijn en hun best doen open te staan voor nieuwe ervaringen of inzichten. Wanneer een leerling niet aanwezig is geweest bij een activiteit, beslist de afdelingsleider in overleg met de betreffende docent over inhalen of een vervangende opdracht.

Ziekmelden

Ziek op school? De leerling die ziek wordt op school, gaat naar het Servicepunt. Er wordt opgebeld naar de ouder/verzorger. Het Servicepunt bepaalt of de leerling naar huis mag. Pas na contact met thuis mag de leerling tijdens schooltijd naar huis. De ouder vermeldt het ziekteverloop van de komende dagen via Magister.

De ouder/verzorger meldt de leerling via het ouderaccount van Magister absent. Hierbij gelden de volgende afspraken:

Ziekmelden gebeurt dagelijks voor het eerste lesuur van de leerling. 
Ziekmelden kan alleen voor vandaag of morgen.
Je kunt je alleen voor de gehele dag ziekmelden.
Ziekmelden op zaterdag en zondag is niet mogelijk.

Het ziekmelden via Magister gaat als volgt:

1. Kies Afwezigheid en klik op Melden.
2. Kies ziekmelden.
3. Selecteer de datum en voer desgewenst een opmerking in.
4. Klik rechtsboven op versturen en geef akkoord. Op dat moment is de ziekmelding verwerkt.

Gedurende de dag wordt er door het Servicepunt naar ouders van zieke leerlingen gebeld, om na te vragen hoe het met de leerling gaat en na te gaan wanneer we de leerlingen weer op school kunnen verwachten.

Langdurig afwezig

Voor langdurige absentie wegens bijvoorbeeld ziekte neemt de ouder naast de melding in Magister telefonisch contact op met het Servicepunt. Het Servicepunt zorgt dat deze informatie bij de juiste mensen terecht komt, zoals de mentor of leerlingondersteuning. Indien ziekteverzuim niet op tijd is ingediend, telt de absentie als ongeoorloofd verzuim (AA).

Zorgelijk ziekteverzuim


Als een leerling regelmatig wordt ziekgemeld, ook tijdens toetsweken, dan zoeken we natuurlijk uit waardoor dit komt en proberen we samen de situatie beter te maken. We willen immers graag dat leerlingen op school en bij de lessen kunnen zijn. Een van de mogelijkheden die wij hebben als school wanneer een leerling regelmatig wordt ziekgemeld, is de leerling aan te melden bij de jeugdarts.

Als een leerling meermaals wordt ziekgemeld binnen 6 weken, ontvangen leerling en ouders eerst een brief van de administratie. Hierin worden ouders en leerling gevraagd de volgende vragen te bespreken:

  • Wat is de reden van de ziekmeldingen?
  • Wat heb jij of wat hebben je ouder(s)/verzorger(s) gedaan om het ziekteverzuim te beperken?
  • Welke afspraken kunnen we maken om het ziekteverzuim te beperken?
  • Zijn er bijzondere omstandigheden waarvan school op de hoogte gebracht moet worden?

Als er iets bijzonders aan de hand is met een leerling of wij als school ergens bij kunnen ondersteunen, horen wij dat natuurlijk graag van ouders.

De leerling wordt in ieder geval aangemeld bij de jeugdarts wanneer:

  • De leerling 4 aparte keren ziekgemeld wordt binnen 12 weken.
  • De leerling 7 aaneengesloten (school)dagen ziekgemeld wordt.

Wanneer niet wordt ingegaan op een oproep van de jeugdarts, of deze oordeelt dat er geen sprake zou moeten zijn van een bovengemiddeld aantal ziekmeldingen, zal dit worden gemeld bij Leerplicht.

Afspraken specialist

De ouder/verzorger meldt de afspraak van tevoren aan het Servicepunt, telefonisch of via mail Het Servicepunt kan om het tonen van een afsprakenkaart vragen.

Contactgegevens Servicepunt:

Telefoon: 070-7002600
Email: servicepunt@edithsteincollege.nl

Hierbij gelden de volgende afspraken:

1. Afmelden gebeurt minstens één dag voor de betreffende afspraak.
2. De afspraken worden zoveel als mogelijk buiten schooltijd gepland.
3. Met het maken van een afspraak tijdens een toets verliest de leerling het recht op herkansing.
4. Komt de leerling terug van een afspraak, dan meldt deze zich bij het Servicepunt. Zo nodig krijgt de leerling een briefje om de les mee in te kunnen gaan.


Bijzonder verlof

Bijzonder verlof kunnen ouder(s)/verzorger(s) aanvragen middels een formulier. Deze is op te halen bij het Servicepunt. Het volledig ingevulde formulier kan ook daar ingeleverd worden. Het verlofformulier moet minstens 4 weken voorafgaand aan het betreffende verlof worden ingeleverd bij het Servicepunt. Er zijn natuurlijk altijd bijzondere gebeurtenissen waarbij 4 weken van tevoren inleveren niet mogelijk is (bijvoorbeeld een begrafenis). Vul dan toch een verlofformulier in bij het Servicepunt. 

U mag uw kind niet meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties wanneer deze leerplichtig is. U kunt een boete krijgen als u dit wel doet. Als u in de schoolvakanties niet weg kunt door uw werk kunt u toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.

Via de volgende website kunt u zien wanneer u hiervoor in aanmerking komt: Mag ik mijn kind meenemen op vakantie buiten de schoolvakantie? | Rijksoverheid.nl

Oeps! Foutje.

Natuurlijk gaat er ook weleens iets mis. Dat geeft niet, want je bent op school om te leren. Op deze pagina vind je alle procedures die gelden rondom verzuim, inclusief het beleid van Leerplicht en verwijzingen naar hulpverlenende instanties, indien nodig.

Ongeoorloofde absenties (AA)

Heb je meer dan 5AA per periode of is een AA niet in orde gemaakt? Dan verlies je die periode je recht op een herkansing. De volgende periode heeft de leerling weer recht op een herkansing, mits minder dan 6AA. Gemiste uren blijven te allen tijde meetellen voor het totaal aantal uren “ongeoorloofd verzuim” (Leerplicht).

Is de leerling niet present bij een les of activiteit en is er vooraf geen reden bekend? Dan is de leerling ongeoorloofd afwezig en wordt die door docenten in Magister op absent gezet (AA). Ongeoorloofd of zorgwekkend verzuim moet de school melden bij Leerplicht. Daarbij gelden de volgende afspraken:

  1. AA staat voor één lesuur ongeoorloofd absent. AA is wanneer een leerling zonder geldige reden afwezig is geweest tijdens een les of activiteit (spijbelen).
  2. Als een leerling een lesuur ongeoorloofd heeft verzuimd, meldt de leerling zich binnen 5 lesdagen bij het nablijflokaal. Het nablijfmoment is altijd tijdens het 7e, 8e en/of 9e uur. Deze afspraak staat in de (Magister)agenda van de leerling. Voor elke AA moet een leerling 100 minuten nablijven (dit geldt dus ook voor minirooster). De AA is dan in orde gemaakt.
  3. Mocht de leerling niet binnen 5 dagen melden, is de AA niet meer in orde te maken en verliest de leerling de herkansing voor die periode. Ook wordt er een mail gestuurd naar leerling, ouder(s)/verzorger(s) en mentor/LC. Er volgt een alternatieve consequentie, zoals een blokrooster.

De LC controleert het aantal absenties. Te vaak absent zijn binnen één schooljaar, heeft consequenties, zowel op school als voor Leerplicht. Voor Leerplicht gelden AA namelijk als ‘ongeoorloofd verzuim’. 

Te Laat (TL)

  1. De leerling die te laat komt meldt zich bij de ingang en gaat zo snel mogelijk naar de les. Zonder “te laat briefje” kan de leerling de les niet in. De administratie verwerkt dit door TL in magister te noteren.
  2. De leerling meldt zich de eerstvolgende dag voor 8.00 uur bij het Servicepunt. Je hebt je TL dan in orde gemaakt. Indien de leerling zich ’s ochtends niet meldt, wordt er gedurende max 5 lesdagen de volgende lesdag een nieuw meldmoment ingepland.
  3. Mocht de leerling niet binnen 5 dagen melden, is de TL niet meer in orde te maken en verliest de leerling de herkansing voor die periode. Ook wordt er een mail gestuurd naar leerling, ouder(s)/verzorger(s) en mentor/LC. Er volgt een alternatieve consequentie, zoals een blokrooster.
  4. Komt de leerling meer dan 20 minuten te laat, dan is de leerling niet meer welkom in de les en daarmee absent (AA).
  5. Moet de leerling een TL-briefje halen, maar komt de leerling niet meer terug, dan wordt de leerling AA gezet. Ook mailt de docent de leerling(verzuim)coördinator. Die voert hierover een gesprek met de leerling.

De LC controleert het aantal absenties. Vaak te laat komen heeft consequenties, zowel op school als voor Leerplicht. Voor Leerplicht gelden TL namelijk ook als ‘ongeoorloofd verzuim’.

Leerplicht

Ongeoorloofd of zorgwekkend verzuim moet de school melden bij Leerplicht. Onder ‘ongeoorloofd verzuim’ vallen TL en AA.

Op het Edith Stein gelden de volgende afspraken met betrekking tot Leerplichtmeldingen:

  • 12 x ongeoorloofd verzuim (AA/TL): Zorgwekkend verzuim. De school kan een preventieve melding doen bij Leerplicht.
  • 16x ongeoorloofd verzuim (AA/TL) : De school is verplicht om een melding te doen bij Leerplicht.
  • Ziekteverzuim: De leerling wordt bij zorgelijk ziekteverzuim aangemeld bij de schoolarts (zie ook onder Zorgelijk ziekteverzuim p.4).
  • Schoolarts: Wanneer niet wordt ingegaan op een oproep van de schoolarts zal dit worden gemeld bij Leerplicht.

Wanneer er een melding wordt gedaan bij leerplicht, zullen zij de leerling uitnodigen voor een gesprek. Mogelijk volgt hierop een Halt-procedure of proces-verbaal, afhankelijk van de situatie. (Wij doen als school ons best om ons aan de verzuimafspraken te houden. U als ouder/verzorger bent echter degene die uiteindelijk moet zorgen dat uw zoon of dochter aanwezig is.)

Wanneer een leerplichtig kind zonder toestemming buiten de schoolvakantie vrij heeft, heet dit ‘luxeverzuim’. Ook luxeverzuim moet altijd bij Leerplicht gemeld worden. Voorbeelden van luxeverzuim zijn:

  • Ouders nemen een kind buiten de vakanties mee naar het buitenland en hebben hiervoor geen bijzonder verlof aangevraagd vanwege gegronde redenen.
  • Ouders houden een kind thuis vanwege een verhuizing of verbouwing.

De leerplichtambtenaar kan een proces verbaal opmaken. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger. Bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer duurt dan twee weken moet de ouder zich verantwoorden voor een rechter.

18+

Mocht een leerling 18 jaar of ouder zijn, gelden de volgende aanpassingen op bovenstaande regels:

  • De leerling is zelf verantwoordelijk voor het melden van ziekteverzuim via Magister.
  • De leerling is zelf verantwoordelijk voor het melden van afspraken met een specialist via het Servicepunt.
  • Ouders en verzorgers ontvangen zonder toestemming van de leerling geen berichtgeving meer omtrent verzuim.
  • Wanneer een leerling ziek wordt op school, wordt er zonder toestemming van de leerling geen contact opgenomen met ouder(s)/verzorger(s).
  • Ook hierbij geldt dat afspraken niet meer achteraf in orde gemaakt kunnen worden.
  • Als er sprake is van overmatig verzuim, kan een leerling gemeld worden bij het Bureau voor Voortijdig Schoolverlaters. Bij meer dan 100 gemiste lesuren, is een leerling niet automatisch bevorderbaar naar de volgende klas.