Toetsweek, Inhalen en Herkansen


Op deze pagina vind je alle informatie rondom toetsen, inhalen en herkansen dit jaar.  Je kunt ook de link vinden via welke de leerling zich kan opgeven voor de inhaaltoetsen of de herkansing per periode. Deze informatie wordt ook altijd via Magister met leerlingen gedeeld. 

Waarom toetsen?

De ontwikkeling van onze leerlingen: daar draait het om op het Edith Stein College. Bij alle plannen die wij maken, en bij alles wat we doen is de belangrijkste vraag die we ons stellen of onze leerlingen hier sterker van worden. Wij geven onze leerlingen vertrouwen en hebben hoge positieve verwachtingen van ze. We stimuleren dat leerlingen durven te oefenen en dus ook fouten durven te maken. Oefening baart kunst, en het gesprek daarover voeren wij graag. We tonen eerlijkheid, oprechtheid en betrouwbaarheid naar leerlingen toe, en wij verwachten dit ook van hen. In ons schoolplan zijn meerdere doelen opgenomen voor de komende vier jaar om dit te bereiken. Deze doelen hebben ook effect op onze manier van toetsen. De doelen die verbonden zijn met toetsing zijn:

  1. We hebben rijk en wereldgericht onderwijs
  2. Ons onderwijs is op niveau en de leerlingen zitten op het juiste niveau
  3. Wij hebben aandacht voor diversiteit en wij gebruiken dit in ons onderwijs
  4. Wij zijn een lerende school

Soorten toetsen 

Het doel van toetsen is antwoord te krijgen op de vraag hoe goed een leerling op een bepaald moment de lesstof beheerst en hoe hij zich verder kan ontwikkelen. We onderscheiden verschillende soorten toetsingen:

Schoolexamens
PTA toetsen hebben een afsluitend karakter. Dingen die zijn getoetst, komen in principe niet nog een keer terug. Het afsluitende karakter kenmerkt zich door:

  • summatieve toetsen, dus geen voortgangs- en diagnostische toetsen, huiswerkopdrachten en beoordeling van aanwezigheid, te laat komen etc.;
  • een beperkt aantal toetsen per vak, dus geen stapeling van kleine tussentoetsen;
  • toetsing hoofdzakelijk in het examenjaar.

 De regelingen met betrekking tot het (school)examen, kunnen in ons Examenregelement 2023-2024 en de Afspraken rondom Toetsafname 2023-2024 worden teruggevonden.

Voortgangstoetsen

Een toets die een beoordeling geeft van de mate waarin de leerling de leerstof beheerst en klaar is om door te gaan naar het volgende jaar. Deze vorm van toetsing telt mee voor de overgang van dat specifieke jaar.

CITO

Om leerlingen optimaal te kunnen volgen én inzicht te krijgen in wat een leerling kan, gebruiken we in klas 1, 2 en 3 CITO-toetsen. Zo kijken we hoe het met de ontwikkeling van de kernvaardigheden is gesteld (Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde). De uitslagen van de CITO-toetsen worden met leerlingen en ouders besproken en zijn een onderdeel van de determinatie.

Toetsen ISK
Van intake, instroom tot door- en uitstroom vormt toetsing een belangrijk instrument in de loopbaan van de ISK-leerling. Onze school werkt samen met Bureau ICE en Cito voor het toetsen van ISK-leerlingen. Het traject op de ISK gaat uit van toetsing ERK, in de loop van het regulier onderwijs vindt de doorschakeling naar de referentieniveaus plaats. Zo krijgt de NT2-leerling de tijd om de taal te leren en te werken naar de examinering Nederlands. De ISK leerlingen doen niet mee met de toetsweken. Zij krijgen cijfers voor opdrachten en toetsen die ze in de lessen maken.

Toetsweek

Bij ons op school werken we met 4 toetsweken. Deze vinden meestal plaats voor de vakanties. Vaak zit er een weekend tussen de toetsdagen. De data voor 2023-2024 zijn als volgt:

TW1: 6 t/m 13 oktober 
TW2: 14 t/m 20 december 
TW3: 4 t/m 11 maart
TW4: 13 t/m 19 juni 

De 1e klas doet tijdens de eerste toetsweek CITO toetsen. Hier hoeven ze niet voor te leren. De toetsen voor de vakken worden dan nog tijdens de les afgenomen. Zo kunnen de nieuwe leerlingen wennen aan hoe zo'n toetsweek in elkaar zit en hoe je je er goed op kunt voorbereiden.

Document Afspraken Toetsafname En Afname Schoolexamens


Afspraken tijdens de toetsweek

Tijdens de toetsweek gelden in sommige gevallen andere regels dan tijdens normale weken. Je kunt de regels hiernaast vinden. Lees deze regels goed door en vraag als je twijfelt je mentor of docent wat de bedoeling is. Voor schoolexamens geldt het examenreglement

Document Toetsbeleid 2023 2024 

Belangrijkste regels toetsbeleid: inhalen en herkansen 

In de eerste periode van het schooljaar wordt het toetsbeleid met leerlingen en ouders gedeeld via Magister en HOY. Hier staan belangrijke regels in over inhalen en herkansen. De belangrijkste regels rondom inhalen en herkansen kun je hieronder terugvinden.

  • P1: TW1 Inhaal/herkansingsmoment (5H/6V: keuze tussen P5 of P1)
  • P2: TW2 Inhaal/herkansingsmoment
  • P3: TW3 Inhaal/herkansingsmoment
  • P4: TW4 Inhaalmoment, geen herkansing

Belangrijkste regels

  • Na periode 1, 2, en 3 is er voor elke klas één inhaal/herkansingsmogelijkheid. Het aantal herkansingen per schooljaar is voor de examenklassen gelijk aan 3, in alle andere klassen ook.

  • De leerlingen van 5H en 6V mogen tijdens het inhaal/herkansingsmoment van P1, er ook voor kiezen om een toets van P5 van het vorige leerjaar te herkansen. Zij kunnen echter ook maar 1 toets herkansen.

  • Na periode 4 is er enkel een inhaalmoment. De herkansing vindt plaats na elke periode. In het PTD/PTA staat welke toetsen mogen worden herkanst.

  • Als een leerling meer dan 5 keer AA per periode heeft in zijn aanwezigheidsregistratie, vervalt het recht op de herkansing.  AA staat voor één lesuur ongeoorloofd absent. AA is wanneer een leerling zonder geldige reden afwezig is geweest tijdens een les of activiteit (spijbelen). Als een leerling een lesuur ongeoorloofd heeft verzuimd, meldt de leerling zich binnen 5 lesdagen bij het nablijflokaal. Het nablijfmoment is altijd tijdens het 7, 8 en/of 9 uur. Deze afspraak staat in de (Magister)agenda van de leerling. Voor elke AA moet een leerling 100 minuten nablijven. De AA is dan in orde gemaakt. Mocht de leerling niet binnen 5 dagen melden, is de AA niet meer in orde te maken en verliest de leerling de herkansing voor die periode. 

  • De TL en HV/MV van die periode moeten ook in orde zijn gemaakt door je als leerling de volgende dag om 8:00 te melden. Als TL of HV/MV niet in orde zijn gemaakt, heeft de leerling geen recht op herkansing. 

  • Als een leerling wegens ziekte of andere reden een voortgangstoets heeft gemist, vervalt het recht op de herkansing. De gemiste toets wordt ingehaald tijdens het herkansingsmoment. Een gemiste herkansing kan niet ingehaald worden. Bij schoolexamens geldt artikel 42 uit het Examenreglement 2023-2024.

  • Leerlingen die zonder geldige reden of tijdige afmelding een toets missen, mogen deze niet inhalen of herkansen. Er wordt voor de gemiste toets een 1,1 ingevoerd.

  • Leerlingen die op tijd zijn afgemeld voor een toets (ZG), mogen de toets inhalen tijdens het inhaal/herkansingsmoment. Er wordt per periode slechts 1 inhaal/herkansingsmoment georganiseerd voor leerlingen die geoorloofd afwezig waren tijden de toetsweek. Is de leerling dan opnieuw (geoorloofd) afwezig, blijft voor de gemiste toets een INH staan.

  • Leerlingen kunnen niet automatisch overgaan naar de volgende klas als ze niet alle toetsen hebben gemaakt. (dit staat ook in de overgangsnormen). De leerling wordt in bovengenoemde situatie dus bespreekgeval na P4. Mentoren van leerlingen bij wie dit speelt informeren ouders hierover. PTA's mogen worden ingehaald, mits aan de voorwaarden van het examenreglement wordt voldaan.

  • Mondelinge examens, experimenten, PO’s en luistertoetsen mogen buiten de toetsweken ingepland worden.

Tijdspad afmelden, inschrijven en maken toetsen voor leerlingen & ouders


ONderwerpActieDatum
AfmeldenDe ouder van de leerling meldt de leerling op de dag zelf ziek via Magister of het Meldpunt. Deze zet de leerling op ZG in Magister.De dag zelf
Inschrijven De leerling schrijft zich voor alle gemiste toetsen en/of een herkansing op tijd in via het Google Form.  Is de leerling te laat met inschrijven, of vergeet de leerling dit, dan kan de leerling niet inhalen of herkansen.  Er blijft dan INH staan. Als de leerlingen aan de voorwaarden voldoen, mogen zij zich aanmelden voor één herkansing. De leerlingen en ouders zijn verantwoordelijk om de leerling voor gemiste toetsen in te schrijven.

De leerling houdt zich aan de deadline die is aangegeven. 

Maken van een inhaaltoets/herkansing

De leerling krijgt van het inhaal/herkansingsteam te horen wanneer zij welke toets maken. Er wordt per periode slechts 1 inhaal/herkansingsmoment georganiseerd voor leerlingen die geoorloofd afwezig waren tijden de toetsweek. Is de leerling dan opnieuw (geoorloofd) afwezig, blijft voor de gemiste toets een INH staan.

P1: 13 november 

P2: 29 januari
P3
: 2 april
P4
: 24 juni 

Inhalen/herkansen periode 1

Cijfers in magister

Op 31 oktober moeten de cijfers van P1 in magister staan. Op basis daarvan kun je een keuze maken voor je eerste herkansing. Het maken van een herkansing is niet verplicht. Als al je cijfers goed zijn, kun je er ook voor kiezen geen herkansing te maken.

Inhalen/Herkansen

Op 13 november is de eerste inhaal/herkansingsdag van P1. Je krijgt na de toetsweek een link om je hiervoor in te schrijven. Je mag alleen herkansen als je geen toetsen hebt gemist en aan de absentieregels voldoet. Je mag je inschrijven tot en met 3 november 12:00. Ben je te laat met inschrijven? Dan ligt er helaas geen toets voor jou klaar. Zorg dus dat je het invullen niet vergeet. Zet een wekker of zet het in je agenda. Vind je het lastig om het online formulier in te vullen? Vraag je mentor of je ouders om hulp.


Inhalen/herkansen periode 2

Cijfers in magister

Op 16 januari moeten de cijfers van P2 in magister staan. Op basis daarvan kun je een keuze maken voor je herkansing. Het maken van een herkansing is niet verplicht. Als al je cijfers goed zijn, kun je er ook voor kiezen geen herkansing te maken.

Inhalen/Herkansen

Op 29 januari is de inhaal/herkansingsdag van P2. Je krijgt na de toetsweek een link om je hiervoor in te schrijven. Je mag alleen herkansen als je geen toetsen hebt gemist en aan de absentieregels voldoet. Je mag je inschrijven tot en met 19 januari 12:00. Ben je te laat met inschrijven? Dan ligt er helaas geen toets voor jou klaar. Er blijft dan INH staan. Zorg dus dat je het invullen niet vergeet. Zet een wekker of zet het in je agenda. Vind je het lastig om het online formulier in te vullen? Vraag je mentor of je ouders om hulp. Je kunt via de onderste knop controleren of je je goed hebt ingeschreven.


Inhalen/herkansen periode 3

Cijfers in magister

Op 19 maart moeten de cijfers van P3 in magister staan. Op basis daarvan kun je een keuze maken voor je herkansing. Het maken van een herkansing is niet verplicht. Als al je cijfers goed zijn, kun je er ook voor kiezen geen herkansing te maken.

Inhalen/Herkansen

Op 2 april is de inhaal/herkansingsdag van P3. Je krijgt na de toetsweek een link om je hiervoor in te schrijven. Je mag alleen herkansen als je geen toetsen hebt gemist en aan de absentieregels voldoet. Je mag je inschrijven tot en met 22 maart 12:00. Ben je te laat met inschrijven? Dan ligt er helaas geen toets voor jou klaar. Er blijft dan INH staan. Zorg dus dat je het invullen niet vergeet. Zet een wekker of zet het in je agenda. Vind je het lastig om het online formulier in te vullen? Vraag je mentor of je ouders om hulp. Je kunt via de onderste knop controleren of je je goed hebt ingeschreven.


Inhalen P4 

Op 2 juli moeten de cijfers van P4 in magister staan, want op 3 en 4 juli zijn de bevorderingsvergaderingen. Er is op 24 juni nog een mogelijkheid om gemiste toetsen uit periode 4 in te halen. Er is deze periode geen herkansing.

Inhalen

Op 24 juni is de inhaaldag van P4. Je mag alleen inhalen als je afwezigheid goed is geregeld. Je mag je inschrijven tot en met 20 juni 12:00 's middags. Dat kan via de knop onderaan de pagina. Je bent zelf verantwoordelijk om te kijken of je inschrijving is gelukt. Daar is ook een knop voor. 

Ben je te laat met inschrijven? Dan ligt er helaas geen toets voor jou klaar. Zorg dus dat je het invullen niet vergeet. Zet een wekker of zet het in je agenda. Vind je het lastig om het online formulier in te vullen? Vraag je mentor of je ouders om hulp. Je hoort van ons welke toets je wanneer moet maken.

Belangrijke regels inhalen:

  • Je mag alleen inhalen als je ziekgemeld bent (niet ziekgemeld? 1,1)
  • Er wordt maar 1 inhaalmogelijkheid georganiseerd.
  • Is de leerling dan opnieuw (geoorloofd) afwezig, blijft voor de gemiste toets een INH staan. Leerlingen kunnen niet automatisch bevorderd worden als ze niet alle toetsen hebben gemaakt. De leerling wordt in bovengenoemde situatie dus bespreekgeval na P4.